To spennende hvitviner fra Spania for å utvide horizonten
Spanske hvitviner
Spankse hvitviner blir ofte overskygget av det store utvalget av rødviner som tilbys, men det er noen få områder i Spania some begynner å bli mer kjente for sine spennende viner, som for eksempel Rias Baixas helt nordvest Spania på grensen med Portugal og kjente for Albarino viner, og Rueda i Castilla y Leono kjente for Verdejo druen. Men hva med Godello og Palomino?
DO Valdeorras: Godello
I nordvest Spania, finnes det en annet spennende vin området Valdeorras (total vinområdet 1,171 ha). Valdeorras (dalen av gull) som den blir kjent som tilbake i romernes tid på grunn av gullgruvene i fjellene i området. Dem fikk DO status som vinområdet i 1945. På begynnelsen av 1970-tallet begynte lokale produsenter å gjenoppdage hvitvins druen Godello som nesten var utryddet, I dag er Godello den mest kjente hvitvinsdruen i regionen, selv om produksjonen fortsatt er ganske liten er det kjent for høykvalitetsviner med god struktur, frisk syre og moden sitrus og tropisk frukt preg. Godello er også kjent i DO Bierzo.
Rafael Palacios Louro Godello 2021, Valdeorras, Spain
Pris: 269,90 kr.
Interesting wine with a lovely balance between savoury and ripe citrus and fruits, refreshing acidity and mineral backbone.
91 poeng
Kjøp på Vinmonopolet
Produsent:
Rafael Palacios
Region:
Galicia
Valdeorras
Land:
Spania
VMP:
5292401
Rafael Palacios, brother of Spain´s leading winemaker Alvaro Palacios, makes wines with the same attention to detail and enthusiasm as the rest of his family. Whilst the family started making wines in Rioja, Rafael headed to the green north-west of Spain to Galicia and in particular to the DO Valdeorras. Here the Godello grape is finding international recognition in the same way that Albarino in Rias Baixas and Verdejo in Rueda are now firmly established designations.
Rafael works with over 20 small parcels around the region, some vine up to 100 years old.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Druer:
Godello
Lagringspotensielle:
4 - 6 years
Smaksnotat:
Medium lemon colour. Complex somewhat restrained nose with wild flowers, savoury baked lemon, white peach, hints of pink grapefruit and wet stones. Delicate, pure and ripe.
On the palate, dry with refreshing acidity, ample concentration of savoury lemon, ripe stone fruits and slate, with subtle earth, nuttiness from fermentation and ageing in large used oak, and a lengthy finish.
Best enjoyed now within the next 4 – 6 years.
Vurdering:
91 poeng
Anmelder:
Jane Nisbet Huseby
Vino de la Tierra de Cadiz, Jerez: Palomino
Palomino-druen er godt kjent sør i Spania i Jerez, som hoveddruen som brukes til produksjon av Fino Sherry. Den egner seg godt til området på grunn av dens evne til å tåle varme, og de beste druene produserer i de kalkholdige Albariza-jordene som har en utrolig evne til å absorbere nesten dobbel størrelse i vann når det regner, og så i den tørre årstiden, gir den næring til vinstokkene. De siste årene har det imidlertid vært en økende interesse for å lage tørre viner fra Palomino-druer i stedet for Fortified viner. Stilen er ganske annerledes, noe som resulterer i en myk mer lettdrikkelig vin som er flott for å kombinere med mat.
Barbadillo Sabalo Palomino 2020, Vino de la Tierra de Cadiz
Pris: 184,90 kr.
Interesting dry citrus focussed unoaked white wine made from Palomino grapes from the area of Jerez we normally associate with Fino Sherry.
90 poeng
Kjøp på Vinmonopolet
Årgang:
2020
Produsent:
Barbadillo
Region:
Andalucia
Cadiz
Land:
Spania
VMP:
12696401
An interesting addition to Barbadillo´s portfolio. We usually think of Palomino as a grape used in the production of Fino Sherry. If you know Sherry, then this wine will take you by surprise. Here Palomino shows other aspects of its personality, showy salty baked lemon and chamomile with an interesting textural complexity.
Winemaking: Selection of Palomino grapes from Albariza soils near San Lucar de Barrameda. Fermented in stainless steel tanks 17’C, 4 months ageing on lees prior to bottling.
Utvalg:
Bestllingsutvalget
Druer:
Palomino
Smaksnotat:
deep lemon colour. Considerable intensity of lifted floral notes – chamomile, honeysuckle, baked lemon. On the palate, dry, savoury and citrus focused (baked lemon, grapefruit), soft salty acidity, slight creamy almost waxy almond-like texture and a moderately long finish. 13% abv.
Interesting wine, very good quality and despite its soft acidity, it would be interesting to see how this wine evolves in bottle after a few more years. Alternatively, enjoy now whilst it´s youthful.
Great match with white fish with winter veg, or lemony chicken dishes, or summer salads.
Vurdering:
90 poeng
Anmelder:
Jane Nisbet Huseby