Historie
Hvordan Jane, vår gründer og dagligleder fra Skottland, ble en vinekspert i Norge!
Jane Nisbet Huseby 18.juni 2024
Hvordan blir en jente fra Skottland en vinekspert i Norge? Det er kanskje ikke den mest åpenbare karriereveien, men fra oppveksten på en gård i Skottland, til å jobbe i Chile, deretter bli student ved Master of Wine-programmet og åpne Norges raskest voksende vinskole har det absolutt vært en spennende reise!
Mange tror at hvis du er en vinekspert, må du ha vokst opp i en "vinfamilie" hvor vin ble drukket ofte rundt bordet, eller at du vokste opp i en vinregion omgitt av vingårder. Heldigvis trenger det ikke å være tilfelle, og fra min oppvekst på en gård i Skottland utviklet min lidenskap for vin seg. Som student begynte jeg å utforske vinens verden, og ett av mine kjæreste minner var å komme hjem hver andre til tredje måned, sette meg ned med pappa mens han spurte meg om studentlivet over et glass Grahams Late Bottled Vintage Port.
Jeg begynte å delta på vinsmakinger så ofte jeg kunne, vanligvis arrangert av vår lokale vinbutikk. Etter enda en entusiastisk presentasjon fra butikkens vinekspert om deres nyeste utgivelse, satt jeg ofte igjen og spurte meg selv: "Hvor god er egentlig denne vinen?" Den smakte av druer, var ofte billig og kom fra uinteressante vinregioner, og jeg ønsket å lære mer. Hvordan kan jeg VIRKELIG vite om en vin er god? Hva er forskjellen mellom ulike viner, druesorter og de regionene de kommer fra? Hvordan vet jeg om denne vinen bør drikkes nå, mens den neste kan lagres i flere år? Hva betyr det? Er dette noe de bare vet? Er det noe de har lært? Hvordan kan jeg lære disse ferdighetene? Jeg hadde mange ubesvarte spørsmål etter disse vinsmakingene!
Da jeg bodde utenlands, inkludert noen år i Italia, Nederland og Peru, fortsatte interessen min for vin å vokse. Det var imidlertid ikke før vi reiste til Chile at karrieren min innen vin offisielt begynte.
I Chile oppdaget jeg en utrolig verden av vin som var åpen og innbydende. Chile var et spennende sted å være, fullt av kunnskapsrike unge vinmakere, samt pionerer og erfarne vingårdseiere. Chile lærte jeg mye, fra grunnleggende vitikultur og vinfremstilling til den internasjonale markedets påvirkning, og jeg trivdes med å jobbe med vingårder og internasjonale vineksperter mens jeg utforsket vinregionene i Chile og Argentina. Men Chile etterlot meg med enda flere spørsmål. Jeg er veldig glad i chilenske viner, men hvordan vet jeg om chilenske viner er like gode som franske eller italienske viner? Hva er forskjellen mellom en Sauvignon Blanc fra Leyda-dalen i Chile sammenlignet med en Sauvignon Blanc fra Marlborough i New Zealand? Hvordan kan jeg virkelig vite at Don Melchor, en av Chiles beste Cabernet Sauvignons, er like god eller bedre enn mange Bordeaux-røde eller Napa-viner?
Med så mange spørsmål var det på tide å formalisere min kunnskap om vin. Jeg valgte Wine & Spirit Education Trust (WSET)-programmet og konkluderte med at dette var det beste valget for meg, ettersom det tilbød objektiv kunnskap om vinverdenen og en systematisk tilnærming til vinsmaking for å forstå vinens kvalitet. På noen få år hadde jeg fullført WSET Level 1, 2 og 3 i vin, og fullførte WSET Diploma in Wines & Spirits i 2017. Alt dette komplementerte godt med min bakgrunn innenfor næringslivet.
Munnblåste krystallglass utviklet at Jancis Robinson, Master of Wine sammen med prisbelønte glass-designeren Richard Brendon, spesielt designet til å nyte hver enkelt vin og passer til musserende, rødvin, hvitvin , søtvin, portvin og Sherry.
PRIS: 1,200, - kr. for 2-pack
Perfekt til sommerviner!
KJØP
Tilbake i Norge fortsatte jeg å jobbe med vin og hadde enda flere spørsmål om vin. Man kan aldri vite nok om vin! Kort tid etter ble jeg med i Master of Wine-programmet ved Institute of Masters of Wine i London. Master of Wine-programmet er svært krevende. Det finnes ingen kurs, bare eksamensøvelser, og for å oppnå tittelen Master of Wine må man bestå teoriprøver, blindsmakingsprøver og skrive en avhandling. Med mitt stadig nysgjerrige sinn og lidenskap for kunnskap, besto jeg teoriprøvene i Master of Wine på første forsøk. Imidlertid har pandemiårene vist seg å være mer utfordrende for meg med smakingsprøvene i Master of Wine, og jeg har som mål å bestå denne delen i 2025.
I februar 2020, etablerte jeg Oslo Wine School. Noen vil kanskje si at det er et interessant år og måned å starte en bedrift på! Imidlertid åpnet pandemien for nye måter å lære og drive forretninger på. I løpet av våre første to år holdt vi alle kursene våre på Zoom, og det hjalp oss med å etablere et stort nettverk av vinelskere og vinprofesjonelle over hele Norge, fra Tana i nord til Kristiansand i sør, gjennom våre vinsmakinger, vinkurs og aktiviteter. I dag holder vi kurs i Oslo, Tromsø og digitalt på Zoom og mer enn 600 personer at gjennomført en WSET kurs hos oss.
Livet har gitt meg mange muligheter, og gjennom en intens nysgjerrighet for kunnskap om vin har det åpnet hele verden av muligheter innen vinindustrien for meg. Jeg elsker å jobbe med vin, og jeg er utrolig stolt av Oslo Wine School-teamet og alt vi har oppnådd som Norges raskest voksende vinskole.