Wines with ATTITUDE AND ALTITUDE !

MessengerFacebookLinkedInEmail

I Argentina, mer enn tusen kilometer nordover fra Mendoza, langt fra alt, finnes Salta, en av de mest ekstraordinære vinområder i verden. Vinmarken i Salta er blant de høyeste vinmarkene i verden, og mens Salta representere kun 1.8% av total vinmark i Argentina har vinene sine et helt spesielt preg.  

Wines with ATTITUDE AND ALTITUDE !

Argentina – et land der høyden på vinmark har stor betydning 

I Salta finnes de vinmark fra 1550 – 3111 metre over havet. Cafayate er det mest anerkjente vinområdet i Salta, og her finnes det vinmark fra 1550 – 2020 meter over havet, mens litt lenger nord i Salta, finnes de Cachi vinområdet, som har enda høyereliggende vinmark på 2320 – 3111 meter over havet. I Europa derimot, ligger Rias Baixas i Spania ofte kun 20 meter over havet, mens Burgund i Frankrike ligger rundt 200 – 400 meter over havet. For å finne høytliggende vinmark i Europa må du nok til Sicilia og Mount Etna, ellers til Spania og da spesielt til Priorat, Ribera del Duero eller Sierra de Gredos, nær Madrid, for å finne noen små vinmarker som ligger rundt 1000 meter over havet. Mens i Argentina derimot er 1000 meters høyde bare begynnelsen. Ifølge The European Centre for Research, Environmental Sustainability and Advancement of Mountain Viticulture (CERVIM), “high-altitude vineyards are a minimum of 500 metres above sea level).  

Varme dager kjølig om natten  

Så hva gjør høyde med dyrking av druene? Jo nærmere man kommer ekvator, jo varmere blir det, noe som blir for mye for vindruene med tanke på høy kvalitet. Salta ligger på 24 grader sør, det er nesten det samme som Uluru (tidligere kjent som Ayers Rock) midt i ørkenen i Sentral-Australia. Dermed er det viktig med høyden. Om dagen kan det være ekstremt varm og vinmarkene får mer solstråling jo høyere de befinner seg, men om natten faller temperaturen drastisk, slik at vinstokkene og vindruene får tid til å hvile. Forskjell mellom dag- og nattemperatur om sommeren kan blir mer enn 15 – 20 grader. Dette gjør at modningsprosessen i druene går saktere, og de utvikler mer aromaer og sukker i et lavere tempo. Resultatet blir elegante viner med komplekse aromaer og livlig syre. I høyden er det mindre risiko for plantesykdom eller behov for behandling med kjemikalier. Høyden gjør også at skallet på druene blir litt tykkere, mindre i størrelse og mer konsentrert. Rødviner blir dypere i fargen, med høyere tanniner og fyldige modne frukter.  

El Esteco 

El Esteco ligger i hjertet av Calchaqui-dalen.  De har laget vin siden 1892, og ansees som en av de viktigste vinhusene i regionen. El Esteco var det første vinhuset som gjorde handel med Torrontes druen og eksporterte Torrontés viner. De eier en helt spesiell vinmark som ligger mellom 1700 – 2000 meter over havet og har noen vinstokker som er over 80 år gamle, som fortsetter å produsere viner. 

Bodega Colomé

Bodega Colomé ligger også i Calchaqui-dalen og har produsert vin siden 1831. De er kjent for noen av verdens mest høytliggende vinmarker, opp mot 3.111 meter over havet. Colomé er den eldste vinprodusent som fortsatt er i drift og har lenge vært en foregangsprodusent når det gjelder å beskytte miljøet grunnet deres økologiske og biodynamiske dyrkning av druer.  

El Esteco Blend de Extremos Torrontes 2020

Pris: 175 kr.

quote
vibrant aromatic dry white wine with orange blossom, peach and a lingering finish.

91 poeng


Kjøp på Vinmonopolet

Årgang:
2020

Produsent:
Bodega El Eteco

Utvalg:

Bestillingsutvalget

Druer:
Torrontes

Lagringspotensielle:
2 - 3 years

Smaksnotat:

medium lemon colour. Vibrant and intense aromatics – orange blossom, mango, peach, grapefruit pith, with firm acidity and a lingering finish. Excellent concentration, and interesting hints of lime peel on the finish. 13.5% abv. Drink now whilst still youthful, however has the concentration and depth to hold a 2 – 3 years more before the acid may loose some of its freshness. Enjoy an an aperitif or with spicy food.

Vurdering:
91 poeng

Anmelder:
Jane Nisbet Huseby

El Esteco Blanc de Noir Rosé 2020

Pris: 185 kr.

quote
Fresh and fruit-driven with great depth. A rosé for those who don't usually like rosé wines! Great with food.

92 poeng


Kjøp på Vinmonopolet

Årgang:
2020

Produsent:
Bodega El Esteco

Region:
Salta

Land:
Argentina

VMP:
12590101

Unoaked. Aged on lees 3 months prior to bottling.


Utvalg:

Bestillingsutvalget

Druer:
100% Pinot Noir

Lagringspotensielle:
3 - 4 years or more

Smaksnotat:

Medium salmon pink. Great depth and intensity of fresh apricots and citrus fruits, balanced by refreshing acidity and a lingering finish. dry,  13% abv.  Reflects the incredible intensity brought by the high-altitude vineyards of Salta and the Bodega Esteco style.  A firm rosé wine that works well with or without food.  Ready to drink now, but has sufficient acidity and intensity to hold well over the next 3 – 4 years.

Vurdering:
92 poeng

Anmelder:
Jane Nisbet Huseby

Colomé Estate Torrontés 2021

Pris: 199,90 kr.

quote
Intense vibrant and aromatic unoaked white wine with orange blossom, grapefruit and lemon zest.

90 poeng


Kjøp på Vinmonopolet

Årgang:
2021

Produsent:
Bodega Colomé

Region:
Salta

Land:
Argentina

Utvalg:

Bestillingsutvalget

Druer:
Torrontes

Lagringspotensielle:
1 - 2 years

Smaksnotat:

light gold, aromatic with intense floral notes -orange blossom, grapefruit, fresh grapes, vibrant yet soft acidity, pure lemon and grapefruit zest on the palate, unoaked, with a modest yet fresh finish. 13,5% abv. Enjoy best now whilst still vibrant and youthful, but will hold at least 1 – 2 years. Serve chilled.  Excellent with summer salads and spicy food.

Vurdering:
90 poeng

Anmelder:
Jane Nisbet Huseby

Colomé Lote Especial Sauvignon Blanc 2020

Pris: 389,90 kr.

quote
Excellent juicy white wine with vibrant green fruit, passion fruit and spice

93 poeng


Kjøp på Vinmonopolet

Årgang:
2020

Produsent:
Bodega Colomé

Region:
Salta

Land:
Argentina

VMP:
12690101

From high-altitude vineyards in Salta at 3000 metres above sea level. 25% of the wine is matured in French oak for 8 months, whilst the rest is matured in Stainless steel tanks. Produce only 7,000 bottles.


Utvalg:

Bestillingsutvalget

Druer:
Sauvignon Blanc

Lagringspotensielle:
2 - 3 years

Smaksnotat:

Aromatic and intense with snow peas, grassy notes, passionfruit and green spice. On the palate juicy acidity and salty minerality, wrapped in attractive and vibrant tropical fruit, and finishes long.  Shows intensity without being heavy. 12,5% abv. The oak is almost undetectable adding structure rather than any flavour.  A rare find in Argentina, and one of the best of its origin.

Ready to drink now, but will hold 2 – 3 years or more. Excellent with spicy dishes and summer salads.  Try together with spicy dishes such as ceviche with chilli and red onions.

Vurdering:
93 poeng

Anmelder:
Jane Nisbet Huseby

Bli med på vinkurs hos Oslo Wine School

Bli invitert på nye vinkurs og gode smaksoppleveler

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Bli invitert på nye vinkurs og gode smaksoppleveler

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

MessengerFacebookLinkedInEmail