Å bestille fra bestillingsutvalget – egentlig ikke så farlig!

MessengerFacebookLinkedInEmail

Gjesteinnlegg av Edvard Bakke.

Jeg har funnet ut at bestillingsutvalget ikke er noe å frykte, men heller noe å verdsette, og kan på det varmeste anbefale å bestille noe derfra. Begynn enkelt, bestill èn flaske med noe spennende! Jeg ønsker deg lykke til med bestillingsutvalget, og stol på meg – det er egentlig ikke så farlig!

Å bestille fra bestillingsutvalget – egentlig ikke så farlig!

Høsten 2020 har jeg fått øynene opp for at det finnes et stort utvalg viner som ikke står i Vinmonopolets hyller, men som må bestilles fra det som kalles Bestillingsutvalget. I lang tid har jeg vært litt fordomsfull mot bestillingsutvalget. Jeg har trodd at det har vært et utvalg forbeholdt de som virkelig hadde peiling på vin, og at man måtte bestille kassevis med viner for å få lov til å benytte seg av Bestillingsutvalget.

Første opplevelse med Bestillingsutvalget

Så begynte jeg å bli med på Oslo Wine School sin “Meet the Winemaker”-serie, hvor noen av vinene som smakes er fra bestillingsutvalget. Etter noen runder med meg selv bestemte jeg meg for å lære mer om hvordan bestillingsutvalget fungerer. Mens jeg skriver dette avsnittet har jeg aldri bestilt noe fra bestillingsutvalget, men ønsker nå å ta et steg utenfor komfortsonen, og finne ut hva bestillingsutvalget faktisk betyr.

I en av de kommende ukene skal vi blant annet smake en Barbera d’alba. Etter et raskt søk på Vinmonopolet sine sider fant jeg ut at denne flasken kunne bestilles til alle Vinmonopol. Jeg lagde meg en bruker på Vinmonopolet sine sider, og trykket på den store “Kjøp”- knappen. Deretter fikk jeg opp tre valg. Jeg kunne velge mellom å hente flasken i en av vinmonopolets butikker, hvor jeg kunne velge hvilken. Jeg kunne også få den levert på døra, eller på posten. Jeg valgte å få den levert til mitt nærmeste Vinmonopol; Sandaker.

Hittil har flasken blitt bestilt, og jeg fikk en bekreftelse på e-post. Det eneste jeg får gjort nå, er å vente.

Mindre enn 48 timer senere fikk jeg en melding fra Vinmonopol (Ja, det er det som står som avsender på SMS) hvor det sto at bestillingen kunne hentes. Jeg fikk også beskjed om å være rask, fordi de hadde mange ordre. Jeg slang på meg ranselen og tok meg til Sandaker hvor flasken hadde ankommet, men i det jeg gikk inn på Vinmonopolet slo deg meg: hvem skal jeg spørre, og hva skal jeg spørre etter?

Jeg gikk i bestemt gange mot en av de ansatte og fortalte at jeg hadde en bestilling klar til henting. Han spurte etter navnet mitt, og om det “bare var ei flaske”. Han forsvant inn på bakrommet og kom ut igjen med flasken med Barbera d’alba jeg hadde bestilt. Jeg gikk til kassen hvor kassereren scannet en følgeseddel, men siden jeg hadde betalt på nett fikk jeg bare med meg flasken og et ønske om å ha en god dag.

Det jeg har lært er at de fordommer jeg hadde mot bestillingsutvalget var helt feil. Bestillingsutvalget er faktisk en særdeles fin metode å få tak i vin på. Alt du trenger å gjøre er å ha en bruker på Vinmonopolet sine nettsider, velge vinen du vil ha, bestille til ønsket pol (jeg har nå lært at noen pol får raskere varer enn andre, les blogginnlegget som heter «6 trinn til rask bestilling av vin..» for å lære mer). Så er det bare å vente på at bestillingen ankommer.

Se på kommende vinsmakinger og vinkurs

 • 12. jan 19:00 - 21:00

  WSET Level 1 in Wine – Digitalt kveldskurs

  LIVE! Digital WSET Level 1 in Wine vinkurs. Nybegynnerkurs utviklet for personer med lite eller ingen formell eller profesjonell kunnskap om vin. Kurset er designet for å gi økt kunnskap, innsikt og glede i vinens verden. Ny kurs begynner 12 januar og går over 4 onsdager kl. 19:00 - 21:00.

  Vinkurs
  Digitalt
  Til bestilling
 • 24. jan 19:00 - 21:00

  WSET Level 2 in Wine – Digitalt kveldskurs

  Har du noe noe erfaring med vin, eller er en vin-entusiast? Da er Level 2 in Wine riktig kurs for deg.  Dette er et digitalt kurs på Zoom som er egnet både til vininteresserte og personer som jobber i vinbransjen og serviceindustrien (f.eks. bar, restauranter og catering). Nytt kurs begynner 24 januar og går over 8 mandager kl.19:00 - 21:00

  Vinkurs
  Digitalt
  Til bestilling
 • 25. jan 18:00 - 21:00

  WSET Level 3 in Wine Digitalt kveldskurs

  Er du lidenskapelig opptatt av vin og ønsker en enda dypere innsikt i vinens verden? Da er Level 3 in Wine riktig kurs for deg.  Dette kurset er egnet til både vininteresserte samt personer som jobber i vinbransjen og serviceindustrien, for eksempel sommelier, baransatte, restauranter, og catering. Kurset går over 10 tirsdager på kveldstid kl. 18:00 - 21:00

  Vinkurs
  Digitalt
  Til bestilling
 • 07. feb 19:00 - 21:00

  WSET Level 2 in Wine – Klasserom, Oslo/Sandvika

  Har du noe noe erfaring med vin, eller er en vin-entusiast? Da er Level 2 in Wine riktig kurs for deg.  Dette kurset er egnet både for vininteresserte og personer som jobber i vinbransjen og serviceindustrien, for eksempel bar, restauranter, og catering. Nytt kurs begynner 07 februar og går over 4 mandager kl.13:00 - 17:00. Kurset holdes i klasserom i Oslo eller Sandvika.

  Vinkurs
  Oslo
  Til bestilling

Bli invitert på nye vinkurs og gode smaksoppleveler

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Bli invitert på nye vinkurs og gode smaksoppleveler

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

MessengerFacebookLinkedInEmail