Å bestille fra bestillingsutvalget – egentlig ikke så farlig!

MessengerFacebookLinkedInEmail

Gjesteinnlegg av Edvard Bakke.

Jeg har funnet ut at bestillingsutvalget ikke er noe å frykte, men heller noe å verdsette, og kan på det varmeste anbefale å bestille noe derfra. Begynn enkelt, bestill èn flaske med noe spennende! Jeg ønsker deg lykke til med bestillingsutvalget, og stol på meg – det er egentlig ikke så farlig!

Å bestille fra bestillingsutvalget – egentlig ikke så farlig!

Høsten 2020 har jeg fått øynene opp for at det finnes et stort utvalg viner som ikke står i Vinmonopolets hyller, men som må bestilles fra det som kalles Bestillingsutvalget. I lang tid har jeg vært litt fordomsfull mot bestillingsutvalget. Jeg har trodd at det har vært et utvalg forbeholdt de som virkelig hadde peiling på vin, og at man måtte bestille kassevis med viner for å få lov til å benytte seg av Bestillingsutvalget.

Første opplevelse med Bestillingsutvalget

Så begynte jeg å bli med på Oslo Wine School sin “Meet the Winemaker”-serie, hvor noen av vinene som smakes er fra bestillingsutvalget. Etter noen runder med meg selv bestemte jeg meg for å lære mer om hvordan bestillingsutvalget fungerer. Mens jeg skriver dette avsnittet har jeg aldri bestilt noe fra bestillingsutvalget, men ønsker nå å ta et steg utenfor komfortsonen, og finne ut hva bestillingsutvalget faktisk betyr.

I en av de kommende ukene skal vi blant annet smake en Barbera d’alba. Etter et raskt søk på Vinmonopolet sine sider fant jeg ut at denne flasken kunne bestilles til alle Vinmonopol. Jeg lagde meg en bruker på Vinmonopolet sine sider, og trykket på den store “Kjøp”- knappen. Deretter fikk jeg opp tre valg. Jeg kunne velge mellom å hente flasken i en av vinmonopolets butikker, hvor jeg kunne velge hvilken. Jeg kunne også få den levert på døra, eller på posten. Jeg valgte å få den levert til mitt nærmeste Vinmonopol; Sandaker.

Hittil har flasken blitt bestilt, og jeg fikk en bekreftelse på e-post. Det eneste jeg får gjort nå, er å vente.

Mindre enn 48 timer senere fikk jeg en melding fra Vinmonopol (Ja, det er det som står som avsender på SMS) hvor det sto at bestillingen kunne hentes. Jeg fikk også beskjed om å være rask, fordi de hadde mange ordre. Jeg slang på meg ranselen og tok meg til Sandaker hvor flasken hadde ankommet, men i det jeg gikk inn på Vinmonopolet slo deg meg: hvem skal jeg spørre, og hva skal jeg spørre etter?

Jeg gikk i bestemt gange mot en av de ansatte og fortalte at jeg hadde en bestilling klar til henting. Han spurte etter navnet mitt, og om det “bare var ei flaske”. Han forsvant inn på bakrommet og kom ut igjen med flasken med Barbera d’alba jeg hadde bestilt. Jeg gikk til kassen hvor kassereren scannet en følgeseddel, men siden jeg hadde betalt på nett fikk jeg bare med meg flasken og et ønske om å ha en god dag.

Det jeg har lært er at de fordommer jeg hadde mot bestillingsutvalget var helt feil. Bestillingsutvalget er faktisk en særdeles fin metode å få tak i vin på. Alt du trenger å gjøre er å ha en bruker på Vinmonopolet sine nettsider, velge vinen du vil ha, bestille til ønsket pol (jeg har nå lært at noen pol får raskere varer enn andre, les blogginnlegget som heter «6 trinn til rask bestilling av vin..» for å lære mer). Så er det bare å vente på at bestillingen ankommer.

Se på kommende vinsmakinger og vinkurs

 • 14. aug 19:00 - 21:30

  WSET Level 1 in Wine – kveldskurs Zoom – oppstart mandag 14 august

  WSET Level 1 in Wine Zoom kurs er et internasjonalt godkjent vinkurs som passer for alle som er nye innen vin eller de som har begrenset formell kunnskap om vin. I løpet av vårt interaktive og engasjerende vinkurs vil du lære hvordan du smaker vin, lære om de viktigste typene og stilene av vin, samt lære om mat- og vinparinger. Vårt mål er å inspirere deg og gi deg større selvtillit når det gjelder å velge vin til ulike anledninger. Kurset undervises på engelsk.

  Digitalt,Vinkurs
  Til bestilling
 • 26. aug 09:30 - 15:30

  WSET Level 1 in Wine – klasserommet lørdag 26 august

  WSET Level 1 in Wine er et internasjonalt godkjent vinkurs som passer for alle som er nye innen vin eller de som har begrenset formell kunnskap om vin. I løpet av vårt interaktive og engasjerende vinkurs vil du lære hvordan du smaker vin, lære om de viktigste typene og stilene av vin, samt lære om mat- og vinparinger. Vårt mål er å inspirere deg og gi deg større selvtillit når det gjelder å velge vin til ulike anledninger. Kurset undervises på engelsk.

  Classroom,Vinkurs
  Oslo
  Til bestilling
 • 28. aug 09:00 - 16:00

  WSET Level 3 in Wine 6 day Classroom course on Mondays – starts 28 August 2023

  Are you passionate about wine and want to have even more knowledge about the world of wine?  Then Level 3 in Wine is the right course for you.  This demanding course is suitable for knowledgeable wine lovers and wine students who aspire to work in the wine or hospitality industry.  It is strongly advised that students have completed Level 2 in Wine or a sommelier course prior to starting this course.  A total of six course days over a period of 3 months ensures students have sufficient time to study as well as continue with a full-time job.

  Classroom,Vinkurs
  Oslo
  Til bestilling
 • 04. sep 09.00 - 16.00

  WSET Level 2 in Wine – 3 dager i klasserommet oppstart mandag 04 september

  Har du litt kunnskap om vin fra før?  WSET Level 2 in Wine er internasjonalt anerkjent og sertifisert kurs som passer for deg som er interessert i vin eller jobber i vin- og servicebransjen. Gjennom engasjerende undervisning, diskusjoner og vinsmaking i klasserommet, vil du lære mer om hvilke faktorer som påvirker vinstiler og kvalitet, samt hvordan du beskriver vin på en profesjonell måte. Kurset går over tre dager og undervises på engelsk.

  Classroom,Vinkurs
  Oslo
  Til bestilling

Bli invitert på nye vinkurs og gode smaksoppleveler

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Bli invitert på nye vinkurs og gode smaksoppleveler

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

MessengerFacebookLinkedInEmail